soma optimum

Alternativne oblike zdravljenja

mag. Vladimir Anfalov
+386 (0)41 671 095

Somatska integracija

Somatska Integracija je močno orodje praktičnega dela na poti do zdravja in celostnega razvoja posameznika.

Somatsko integrativne tehnike diagnostike in regulacije temeljijo na osnovnih principih osteopatije in psihofiziologije. Osteopatija je določen sistem zdravljenja, osnovan na principih, ki ponujajo način mišljenja in delovanja glede vprašanj o zdravju in bolezni. Z zornega kota osteopatije normalno funkcioniranje organizma vzdržujejo osnovni sistemi, in sicer:

  • parietalni sistem − zajema gibalni aparat. Sem sodijo kosti, mišice in sklepi.
  • visceralni sistem − zajema ožilje, notranje organe, pa tudi črevesje s pripadajočimi žilami, mezgovnicami in živci.
  • kranio-sakralni sistem – zajema lobanjo in hrbtenico z možgansko tekočino in tekočino hrbtnega mozga, membrane, hrbtenični mozeg.

Vsi ti sistemi se morajo v normalnem stanju nahajati v funkcionalnem ravnovesju. Ključno vlogo v telesni regulaciji igra kranio-sakralni sistem. S pomočjo manualnih tehnik je možna izravnava motenj kranialnih in telesnih struktur. Neravnovesje katerega koli od omenjenih sistemov privede k rušenju funkcij v drugih sistemih. Vsako rušenje gibljivosti v biomehaniki, kranio-sakralnem sistemu in visceralnih organih vodi k porušenju in motnjam funkcioniranju sistemov organizma in nato k obolenju. In nasprotno – neovirano uravnovešeno gibanje je najpomembnejši dejavnik zdravja; pomanjkanje le-tega igra glavno vlogo v bolezni. Zato so vse tehnike, ki jih uporabljamo, usmerjene v ponovno vzpostavitev normalne gibljivosti in mobilnosti.

Omejitve gibljivosti se imenujejo restrikcije (somatska disfunkcija, motnja, okvara). Motnje se lahko pokažejo v mišicah, sklepih kot blokiranje , v fascijah oz. vezivno-tkivnih ovojnicah, pa tudi z njimi povezanimi deli obtočil ter živčevja. Vzroki za motnje so lahko naslednji faktorji:

  • fizični (npr. poškodbe, premočne fizične obremenitve ipd.),
  • psihični (stres, potlačena čustva, zaskrbljenost, jeza, zamere ipd.),
  • kemični (nepravilna prehrana in tekočine, stranski učinki zdravil, kumulativna nalaganja nepredelanih snovi, intoksikacija ipd.).

Somatska disfunkcija (restrikcija, motnja) je svojevrstni izsek v prostranstvu človeka, t.i. »črna luknja« z izrazito entropijo (potrošenje energiji organizma). Restrikciji se lahko združujejo v verige in povezujejo področja telesa, s tem pa ustvarjajo neravnovesje in trpljenje. Vpliva na emocionalno-čustveno sfero, mišljenje in vedenje človeka.

V naši praksi uporabljamo znanstveni pogled o notranji stabilizirajoči sili organizma, ki jo ima naš organizem prirojeno. Nobelov nagrajenec Ilija Prigožin to silo imenuje disipativni sistem, ki lahko ob dovajanju energije samodejno ureja kaotično stanje. To silo imenujejo »notranji doktor«, v indijski tradiciji »prana«, v kitajski »či« v krščanstvu pa »Bog v nas«.

Somatska Integracija je eno od orodij praktičnega dela na poti do zdravja in kvalitete življenja posameznika.